

Nelly
Hoe komen studenten, maar ook collega’s, tot leren en veranderen om via deze weg het (Entree) onderwijs te veranderen? Dat is een vraag die mij al tijden bezighoudt. In mijn werk met Entree studenten zie ik super gemotiveerde studenten die de Entree opleiding echt als hun kans zien maar ik zie ook studenten die nog naar school moeten omdat ze nog geen achttien zijn.
Daarnaast merk ik dat er collega’s zijn die veel moeite hebben om, om te gaan met de doelgroep Entree, maar ook met alle veranderingen die er zijn in het onderwijs. Veranderingen die echt niet altijd ten goede zijn van de studenten, maar vanuit een financieel of beleidsmatig oogpunt genomen worden. Maar waar vinden we nu de experts als het gaat om goed onderwijs? Tijdens de studiereis hoop ik vooral te gaan ontdekken hoe andere scholen omgaan met (digitale) veranderingen en hoe zij informatievaardigheden hierbij inzetten.

Jelle
Mijn naam is Jelle de Kleuver, ik ben als leerkracht werkzaam in groep 7/8 op de Koningin Beatrixschool in Kootwijkerbroek.
Daarnaast ben ik in september 2023 gestart met de master Leren & Innoveren aan de Driestar Hogeschool te Gouda.
Hier hoop ik mij verder te ontwikkelen als leerkracht en extra vaardigheden en kennis te verkrijgen, om mij verder te helpen in het werkzame leven.
Met deze reis naar Estland hoop ik vooral inspiratie op te doen, te leren van ‘good practice’ om dat te kunnen verwerken in mijn dagelijkse praktijk.
Daarnaast is het een mooie kans om, tussendoor, wat cultuur te kunnen snuiven; onderwijs kan natuurlijk niet zonder cultuur.

Peter
Ik ben Peter Rosier, ik ben met mijn 44 jaar de nestor van deze groep. Ik werk als docent maatschappijleer in het voortgezet onderwijs en dan met name op het VMBO. Een van mijn passies is me bezig te houden met alles burgerschap en ben om die reden ook nauw betrokken bij het burgerschapsonderwijs dat volop in ontwikkeling is.
De opleiding Leren en Innoveren in Gouda staat dicht bij deze wens en ontwikkeling. Samen met de opleiding zal ik hopelijk de vaardigheden aanleren die nodig zijn om ook op dat gebied, nuttig en duurzaam te ontwikkelen. Niet alleen in het belang van onze leerlingen en onze school maar ook in het belang van onze maatschappij. Vandaag en in de toekomst.
Digitale vaardigheden passen mij als een handschoen en menig oudere jongere komt me nog om raad vragen wanneer het om digitale zaken gaat. Juist omdat ik onze brugpiepers ook workshops ICT geef ben ik erg benieuwd naar onze vrienden in het Estse onderwijs.

Marius
Ik ben Marius Lier, 38 jaar oud en al ruim 7 jaar werkzaam in het speciaal basisonderwijs. Daarvoor heb ik in het regulier onderwijs gewerkt. Wat mijn werk bijzonder maakt, is de nauwe samenwerking tussen onze school voor speciaal basisonderwijs en een reguliere basisschool. Deze combinatie van speciaal en regulier onderwijs in de richting van inclusiever onderwijs is een van de belangrijkste redenen waarom ik de master Leren & Innoveren ben gaan volgen. Inclusiever onderwijs is wat mij betreft gewoon goed onderwijs.
Op mijn school werk ik aan een innovatie die gericht is op de samenwerking tussen leerlingen van beide scholen. Het doel is om, volgens het sociale model van inclusie, een omgeving te creëren waarin kinderen elkaar beter leren kennen en plezier maken, ongeacht hun achtergrond.
Tijdens deze studiereis willen we verschillende scholen bezoeken om te leren hoe zij omgaan met veranderingen, zoals het verbeteren van informatievaardigheden. Daarnaast ben ik benieuwd naar de manier waarop Estse scholen inclusief onderwijs vormgeven en hoe zij technologie en vaardigheden inzetten om dit te ondersteunen. Al met al een mooie gelegenheid om kennis te maken met het Estse onderwijs!

Jan-Willem
Mijn naam is Jan-Willem van Vulpen, Leerkracht groep 5, CBS Leonardo Harderwijk.
Ik kan zeggen dat ik uit een echte onderwijsfamilie kom. Als kind ging ik regelmatig bij mijn opa en vader op schoolbezoek en mocht ik ervaren hoe onderwijs met de jaren veranderde. Hier wilde ik zelf heel graag deel uit maken. Zelf mag ik nu onderwijs verzorgen aan een bijzondere doelgroep. Als iets meer dan 10 jaar werk ik met hoogbegaafde kinderen. Deze kinderen zijn nieuwsgierig van aard en hebben brede interesse in de wereld. Ik vind het mooi om samen met de kinderen te mogen verwonderen en uit deze verwondering nieuwe dingen te leren. Ik vind het belangrijk om samen met de kinderen buiten de klas te komen en te leren van onze naasten en de omgeving. Kinderen mogen ontdekken wie ze willen zijn en wat ze belangrijk vinden in het leven. In de klas leer ik de kinderen hoe ze kunnen werken aan vaardigheden voor de toekomst en hoe ze veerkrachtig in het leven kunnen staan. Kinderen mogen daarbij hun eigen talenten herkennen en ontwikkelen. Als leerkracht mag ik van kinderen leren om op een speelse manier naar de wereld kijken. Samen maken we onderwijs tot een speelveld waarin we elke dag iets nieuws kunnen ontdekken.

Jan Willem
Mijn naam is Jan Willem Mak, 28 jaar en werkzaam op de Christelijke Hogeschool Ede, als docent Nederlands. Na de pabo ben ik direct naar de tweedegraads lerarenopleiding gegaan, waarna ik mijn werk als meester en docent een aantal jaar heb gecombineerd. Ik ben zo’n geluksvogel die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Ik houd namelijk enorm van lezen. Boeken, artikelen, soms een pak hagelslag. Ik heb oog en liefde voor de taal om mij heen en die liefde probeer ik sinds enkele jaren over te brengen op de toekomstige meesters en juffen.
Deze liefde gaat gepaard met oog voor onderwijsontwikkeling. Door het volgen van de MLI krijg ik steeds meer handvatten om van mijn verhaal een breder verhaal te maken, om daarmee recht te doen aan student en leerling.